Bijna iedereen in ons land drinkt wel eens een glaasje alcohol. Dit is geen probleem, tot dat je te veel gaat drinken. Een alcoholverslaving wordt ook wel alcoholisme genoemd. Het is een aandoening die meestal geleidelijk onstaat. Dit is dan ook een van de redenen waarom het erg lastig is om van een alcoholverslaving af te komen.
Oorzaken alcoholverslaving
Een alcoholverslaving is niet iets wat plotseling onstaat. Vaak ontstaat het in de loop van de tijd door meerdere oorzaken. Eén van de oorzaken is de erfelijke factor. Vaak zien we dat kinderen van alcoholsiten ook last krijgen van dit probleem. Hiernaast kan de opvoeding ook een probleem zijn. Wanneer er om een kind heen vaak gedronken wordt zal het kind ook eerder gaan beginnen. Niet alleen de thuissituatie kan zorgen voor een alcoholverslaiving. Ook oorzaken als stress, depressiviteit, onzekerheid en dwang hebben voor veel mensen een grote rol. Tolerantie zorgt er tevens ook nog eens voor dat mensen meer gaan drinken, aangezien ze meer nodig hebben om hetzelfde effect te voelen.
Wanneer ben je verslaafd?
Het is lastig om in te schatten of iemand verslaafd is. Eigenlijk is het drinken van meer dan twee glazen per dag al te veel. Toch kunnen veel mensen die dit doen gewoon stoppen met drinken. Daarom spreken we van een verslaving wanneer iemand het drinken van alcohol niet meer onder controle heeft. Het wordt een gewoonte wat consquenties heeft op het dagelijks leven. Veel verslaafden ontkennen hun probleem en zorgen ervoor dat andere er niks van merken.
Stoppen met alcohol
Doordat een alcoholverslaving over een langere periode ontstaat is het enorm lastig om opeens te stoppen. Om iemand te laten stoppen is het belangrijk dat de persoon zelf beseft in wat voor situatie hij zit. Wanneer ze bereid zijn om de eerste stap te nemen, dan kan het proces verzinnen. Het is niet makkelijk om te stoppen en daarom is het belangrijk om goede hulp te krijgen. Neem een kijkje op www.connection-sggz.nl voor de mogelijkheden die er zijn.