Dat slaap erg belangrijk is heb je vast wel eens gemerkt bijvoorbeeld wanneer je een nacht onrustig hebt geslapen en de volgende dag daar de negatieve gevolgen van hebt gemerkt. Maar waarom heeft ons lichaam slaap nodig? Een van de reden dat slaap erg belangrijk is het feit dat je lichaam hersteld van de geleverde inspanning van die dag, je lichaam hersteld zichzelf het meest optimaal in de slaap. Je hersenen zijn dan weliswaar actief in je slaap maar wel een stuk minder actief dan dat ze zijn op de dag en ook deze zullen de indrukken van de dag moeten verwerken.
Voor kinderen is de slaap nog belangrijker dan dat slaap is voor volwassen en dit komt omdat kinderen niet alleen alle indrukken verwerken en weer energie opbouwen voor de volgende dag maar ook het groeiproces vindt voornamelijk plaats tijdens de slaap. Een kind tussen de 1 en 4 jaar heeft gemiddeld 12 tot 14 uur slaap nodig terwijl een volwassene tussen de 7 en 8 uur slaap nodig heeft.
Helaas is het niet voor iedereen vanzelfsprekend om in slaap te vallen. Sommige mensen hebben bijvoorbeeld slaapapneu of last van rusteloosheid wanneer ze in slaap moeten komen. Deze mensen ondervinden erge belemmering in hun dagelijkse bestaan door de slaapproblemen doordat hun cognitieve vermogen ernstig verminderd is en ook hebben ze overdag weinig energie om hun taken uit te kunnen voeren. Er zijn gelukkig meerdere factoren die beïnvloedbaar zijn als je het hebt over een goede nachtrust.
Drink of eet geen cafeïne houdende producten
Deze is vanzelfsprekend want er zijn maar weinig mensen die voor het slapen gaan nog koffiedrinken maar cafeïne zit niet alleen in koffie! Ook in thee, chocolade, ijsthee en energydrank zitten cafeïne. Daarnaast kan het een toegevoegde stof zijn in vele andere producten waar door je dus goed op zal moeten letten of deze stof niet toch aanwezig is in het product dat jij wil gaan eten of drinken.
Kijk geen televisie voor het slapen gaan
Uit een onderzoek is gebleken dat mensen die het uur voor ze gaan slapen televisiekijken meer moeite hebben met in slaap komen. De reden hiervoor is dat het licht van de televisie jouw ritme verstoord. Je lichaam heeft namelijk een natuurlijk proces waarbij het melatonine aan begint te maken in de loop van de avond en door de tussenkomst van kunstmatig licht kan deze verstoord worden. Niet alleen is het dus raadzaam om geen televisie meer te kijken voor je naar bed gaat maar ook het dimmen van je lampen is een goede stap richting een succesvolle nachtrust!
Zorg dat je op tijd naar bed gaat
Uitstellen van de nachtrust is niet aan te raden, ondanks dat je moeite kan hebben met inslapen vallen in het begin blijft het essentieel om een consequent dag en nacht ritme aan te houden. Zorg ervoor dat je zoveel mogelijk tips benut en houd een vaste bedtijd aan. Op den duur zal je lichaam gaan wennen aan het ritme dat jij jezelf aanmeet waar door je uiteindelijk de vruchten ervan zult plukken.
Ga niet slapen in een te warme of een te koude kamer
De temperatuur op je slaapkamer is van belang bij het hebben van een goede slaap. Bij een te hoge temperatuur kan je namelijk moeite hebben met het inslapen maar ook het blijven slapen kan een probleem worden wanneer de temperatuur niet juist is. Dit punt zal je vast herkennen in de zomer wanneer het erg warm is en je badend in het zweet wakker schrikt midden in de nacht. Natuurlijk kan je niet altijd de temperatuur beïnvloeden zoals op de hete zomer nachten maar probeer waar je dit kan de temperatuur van jouw slaapkamer op een graad of 16 te houden. De bovenstaande reden gelden ook wanneer het erg koud is op jouw kamer dus te koud is ook niet goed!
Zorg ervoor dat je je stress in de loop van de dag laat gaan
Piekeren is ook een grote reden om te zorgen dat mensen niet goed in slaap kunnen komen. Echter is dit niet een punt wat gemakkelijk op te lossen is. Een aantal tips om je gedachten te verzetten is over de gehele dag je pieker gedachten weg te werken door bijvoorbeeld een dagboek te schrijven. Sommige mensen hebben namelijk erg veel baat bij het opschrijven van hun gedachten. Ook taken die je blijft uitstellen waar door je in de nacht er weer aan denkt zijn het beste om direct uit te voeren. De taken die je direct afhandelt zijn dan geen reden meer tot het hebben van een slechte nacht.
Doe ademhalingsoefeningen
De juiste ademhaling kan zorgen voor rust, met name vlak voor het slapen gaan. Wanneer je een kwartiertje voor het slapen gaan even de rust neemt om je te focussen op ontspanning en ademhaling kan dit je slaap positief beïnvloeden. Dit komt omdat je lichaam alvast begint te wennen aan ontspanning die eraan zit te komen. Deze oefeningen kan je het beste uitvoeren in een rustige omgeving die ook gematigd licht bevat.
Welke fases van slaap zijn er en wat gebeurt er tijdens deze fases?
Fase 1 sluimer fase:
De lichte slaap fase is de fase waar bij je begint te merken dat je in slaap valt. Je bent niet helder meer door de afname van hersenactiviteit en je ogen vallen af en toe dicht.
Fase 2 lichte slaap:
In deze fase ben je inmiddels in slaap gevallen. Echter is het in deze fase wel zo dat je maar heel licht in slaap bent en je dus gemakkelijk gewekt kan worden.
Fase 3 diepe slaap:
Dit is de fase waar bij je zult merken dat je wat gedesoriënteerd bent als je gewekt word. Ook zal het voor anderen moeilijker zijn jou te wekken dan dat het was tijdens fase 2. De ademhaling en je hartslag zullen bij de fase vertragen voor optimale rust.
Fase 4 remslaap:
In deze fase stijgt de hersenactiviteit enorm ondanks dat je lichaam juist in optimale ontspanning is. Je hersenen zijn nu aan het verwerken wat er allemaal is gebeurd door middel van dromen.