suiker in voeding vermijden

Suiker in je voeding vermijden doe je zo

Voor ieder mens is het verstandig om niet te veel producten met toegevoegde suiker te nuttigen. Deze producten bevatten doorgaans niet zo veel voedingsstoffen, maar vooral calorieën. Dit terwijl het lichaam voedingstoffen zoals vezels, vitamines en mineralen nodig heeft om goed te kunnen functioneren. Bij het vermijden van suikers gaat mij het vooral om de kunstmatige suikers, maar ook let ik erop dat ik niet te veel van de gezondere zoetstoffen zoals bijvoorbeeld honing, kokosbloesemsuiker en ahornsiroop binnen krijg.

Suiker begint al bij het ontbijt

Als we net ontwaken en beginnen aan ons ontbijt kun je direct al aardig wat suiker vermijden. Denk bijvoorbeeld aan de koffie of thee zonder suiker. Dit zal je het beste kunnen bereiken door eerst te minderen totdat je de suiker niet meer nodig bent. Je smaak kun je namelijk gemakkelijk veranderen door kleine stapjes te nemen. Eenmaal gewend om koffie en thee zonder suiker te drinken, dan zul je waarschijnlijk een vies gezicht trekken als je dezelfde hoeveelheid suiker als eerder erin hebt.

Ben je een liefhebber van ontbijtgranen? Dan kun je deze het beste links laten liggen of anders muesli te nemen waar geen suikers aan zijn toegevoegd met wat noten en vers fruit.

Een zoet belegde boterham kan weer beter vervangen worden door plakjes banaan, appel of aardbeien.

Gezondheidseffecten suiker

Suiker is noodzakelijk in een goede voeding. Geraffineerde suikers mogen, maar kan je wel prima vermijden. In alle fruitsoorten zitten natuurlijke suikers welke een grote bijdrage leveren aan de dagelijks aanbevolen hoeveelheid suiker. Het is verstandig om na het nuttigen van suikers je mond goed te spoelen. De tandarts heeft zijn handen vol om gaatjes, mede veroorzaakt door veel eetmomenten, in je mond te repareren. Steeds meer onderzoeken tonen aan dat een goede mondgezondheid essentieel voor je algemene gezondheid is.

Tussendoortjes met suiker doen het hem vaak

Tussendoortjes zitten doorgaans boordevol met ongezonde suikers. Waardoor er door veel mensen hier grote vooruitgang te behalen zijn. Vervang tussendoortjes zoals koekjes en snoepjes door groentes en fruit. Hierdoor krijg je direct vitamines en vezels binnen die je lichaam enorm waarderen. In plaats van je lichaam hard te laten werken, zal je gezonder worden en meer energie krijgen. Probeer eens snacktomaatjes, gewassen worteltjes en appels.

Ook de dranken die je door de dag heen drinkt kunnen vol suikers zitten. Het is dan ook een stuk beter om water te drinken of thee zonder suiker. Koffie zonder suiker kan ook, maar het liefst niet meer dan 3 op een dag.

Het avondeten met minder suiker

Tenslotte is er nog behoorlijk wat winst (eigenlijk suiker verlies) te behalen op het avondeten. Probeer zo vers mogelijke ingrediënten te gebruiken en voorkom zo veel mogelijk pakjes en zakjes. Bijna alles wat kant-en-klaar is, zit vol met suiker. Maak bijvoorbeeld je eigen dressing op basis van olie of azijn. Vervang ketchup of pastasaus door zelfgemaakte saus van verse tomaten.

Toetjes zijn tot slot ook nog te vervangen door producten waar minder suiker in zit. Denk hierbij aan yoghurt en/of magere kwark zonder (veel) toegevoegde suikers.

Scroll naar boven