sportvoeding

3 redenen om sportvoeding te consumeren

Met sportvoeding wordt bedoeld: alle voeding gericht op het verbeteren van je sportprestaties & je herstel na het sporten. Dit kunnen onder andere sportsupplementen, voedingssupplementen, en voeding met koolhydraten & eiwitten zijn. Er bestaat wel eens twijfel over de werking van sportvoeding. Is het echt nodig om ze te eten, of kun je gewoon ‘normale voeding’ eten? Het is natuurlijk fijn om te weten hoe dit precies zit. In dit artikel lees je 3 redenen om sportvoeding te consumeren!

Wat is sportvoeding?

Voordat de redenen om sportvoeding te consumeren worden genoemd, is het handig om precies te weten wat sportvoeding is. Veel ‘normale’ voeding valt hier namelijk ook gewoon onder. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Langzame koolhydraten, ongeveer 2-3 uur voordat je gaat sporten. Dit voorziet je van energie tijdens je sport, waardoor je beter presteert. Denk hierbij bijvoorbeeld aan zilvervliesrijst, volkoren pasta, en groenten.
  • Snelle koolhydraten, ongeveer 30 minuten voordat je gaat sporten. Dit levert snelle energie, waardoor je direct goed van start gaat. Een goed voorbeeld van snelle koolhydraten is een banaan.
  • Eiwitten, gedurende de dag en na het sporten. Deze zijn vooral van belang voor spierbehoud na het sporten, voor een goede spierbehoud. Eiwitten worden dan vaak als whey eiwitshake geconsumeerd (snelle eiwitten). Voorbeelden van voedingsmiddelen met veel eiwitten zijn kip, kwark, en eieren.
  • Vitamines en mineralen uit groente en fruit. Dit zorgt voor een algemene gezondheid van je lichaam, wat van positieve invloed is op je sport.

Sportvoeding is daarnaast ook een verzamelnaam voor supplementen voor sporters. Denk aan de hierboven genoemde eiwitshake, maar ook BCAA-aminozuren, creatine, en meer. Met sportvoeding wordt dus bedoeld: alle voedingsmiddelen die, direct of indirect, invloed hebben op je sport.

Sportvoeding consumeren: 3 redenen 

Waarom is het aangeraden sportvoeding te consumeren? Hieronder lees je drie redenen:

  1. Je presteert beter tijdens het sporten. Dit komt door de voedingsstoffen die je binnen krijgt. Neem als voorbeeld een cafeïne tablet. Dit valt onder sportvoeding, omdat het gebruik van een dergelijke tablet voor meer focus en uithoudingsvermogen zorgt. Dit is natuurlijk goed voor je sport. Een ander voorbeeld is creatine. Dit is voor krachtsporters een krachtig supplement. Verder zijn snelle koolhydraten net voor het sporten (zoals een banaan) fijn voor meer energie, waardoor je beter presteert.
  2. Je herstelt beter. Door voldoende eiwitten te consumeren na het sporten, raak je geen spiermassa kwijt (aangezien je spieren van eiwitten worden voorzien). Ook zorgt bepaalde sportvoeding voor een beter herstel, bijvoorbeeld door kans op blessures kleiner te maken. Een voorbeeld hiervan zijn BCAA-aminozuren.
  3. Door gezond te eten voel je je fitter en sterker. Dit is natuurlijk ook positief voor tijdens het sporten.
Scroll naar boven