Wat is gehydrolyseerd collageen?

Collageenpoeder is natuurlijk een goede optie voor iedereen die het lichaam op verschillende gebieden wil helpen ondersteunen, vooral als ze het normale verouderingsproces doormaken. Er zijn echter talloze collageen supplementen op de markt, elk met verschillen in termen van absorptie en voordelen.

Wat is nu het verschil tussen collageen en gehydrolyseerd collageen (dat vaak als een van de beste vormen wordt beschouwd)? Naast het feit dat ze van verschillende bronnen afkomstig zijn, zijn bepaalde soorten collageen – waaronder gehydrolyseerde collageenpeptiden – anders verwerkt (zelfs tot de grootte van de peptiden), wat leidt tot veranderingen in de manier waarop ze door het lichaam worden verwerkt.

Met name pure gehydrolyseerde collageenpeptiden worden op een zodanige manier gemaakt dat het voor je lichaam veel gemakkelijker is om ze aan het werk te zetten.

Lees verder om meer te weten te komen over de voordelen van het toevoegen van gehydrolyseerd collageen aan je supplementen routine, evenals tips voor het kiezen van de beste formule afgestemd op jouw specifieke behoeften.

Tip: collageen hyaluronzuur

Wat is gehydrolyseerd collageen?

Collageen is een soort structureel eiwit dat overal in het lichaam voorkomt, onder andere in de spieren, pezen, gewrichten, huid en het spijsverteringsstelsel. Het is zelfs het meest voorkomende eiwit in het menselijk lichaam, dat 30 procent of meer van het bindweefsel uitmaakt.

Collageeneiwit wordt ook gevonden in gewervelde dieren, die de bron zijn van collageensupplementen. Deze supplementen hebben een aantal verschillende namen, waaronder gehydrolyseerd collageenpoeder (ook wel collageenhydrolysaat genoemd) en collageenpeptiden.

Welk type collageen is gehydrolyseerd collageen? Hoewel alle collageen supplementen tot op zekere hoogte gehydrolyseerd zijn, is dat bij sommige meer het geval dan bij andere.

De definitie van “gehydrolyseerd” is het afbreken van een verbinding. Gehydrolyseerd collageenpoeder is het type dat is opgesplitst in kleinere afzonderlijke collageenpeptiden, die doorgaans gemakkelijker door je lichaam te gebruiken en te absorberen zijn. In deze vorm wordt collageen-eiwit geassocieerd met verschillende voordelen, waaronder de algemene ondersteuning van een gezonde darm, huid, haar, nagels en gewrichten.

Als collageenpeptiden “volledig gehydrolyseerd” zijn, betekent dit dat ze in elke temperatuurvloeistof oplossen, of het nu warm of koud is, plus dat ze geen overdreven smaak of geur hebben. Gedeeltelijk gehydrolyseerd collageen is ook beschikbaar en wordt gelatine genoemd. Gelatine stolt in koude vloeistoffen en is niet oplosbaar zoals volledig gehydrolyseerd collageenpoeder dat is.

Collageenpeptiden versus gehydrolyseerd collageen

Waar is gehydrolyseerd collageen van gemaakt? Gehydrolyseerd collageen bestaat uit meerdere aminozuren (ook wel “de bouwstenen van eiwitten” genoemd) die aan elkaar gekoppeld zijn, waaronder de soorten glycine, proline en arginine.

Het hydrolyseproces breekt de ketens af die de aminozuren in collageen met elkaar verbinden. Dit gebeurt met behulp van enzymen die een deel van de “vertering” van het collageeneiwit voor je doen.

Zodra kleinere eenheden van eiwit zijn afgebroken, wat wordt gedaan om ze beter opneembaar te maken, worden ze collageenpeptiden genoemd. Als het gaat om de terminologie van supplementen, verwijzen collageenpeptiden en gehydrolyseerd collageen soms naar dezelfde dingen.

Uitgelicht: gehydrolyseerd rundercollageen

Algemene voordelen

Gehydrolyseerde collageenpeptiden zijn in verband gebracht met veel algemene gezondheidsvoordelen, variërend van darm- en spijsverteringsondersteuning tot verbeterd herstel en prestaties bij het sporten.

Hier zijn een paar van de top redenen om te overwegen dit supplement aan je routine toe te voegen.

1. Ondersteunt de darmgezondheid

Collageen, dat fungeert als de “lijm” die het lichaam bij elkaar houdt, is overal in het lichaam te vinden, ook in de darmen. Gehydrolyseerd collageen wordt over het algemeen gemakkelijk geabsorbeerd en kan helpen de algehele gezondheid van de darmen te ondersteunen door de integriteit van de darmwand te behouden, wat helpt bij de absorptie van voedingsstoffen en een rol speelt bij de algemene ondersteuning van een gezonde werking van het immuunsysteem.

2. Ondersteunt gezonde gewrichten

Collageeneiwit wordt beschouwd als een belangrijk onderdeel van kraakbeen en bindweefsel, waaronder spieren, gewrichten en pezen. Om deze reden kan het gebruik van een gehydrolyseerd collageen supplement een geweldige optie zijn om de gezondheid en functie van de gewrichten te ondersteunen, vooral bij mensen die geïnteresseerd zijn in het ondersteunen van het algehele comfort, mobiliteit en bereik van de beweging.

3. Ondersteunt gezond haar, huid en nagels

Omdat collageen overal in het haar, de huid en de nagels wordt aangetroffen, gebruiken veel mensen collageen supplementen om de gezondheid van huid en haar te helpen ondersteunen als onderdeel van een natuurlijke benadering van huidverzorging en schoonheidsroutine.

Scroll naar boven