voeding goed voor de lever

Je lever ontgiften met zuiverende voeding

De lever heeft een enorm belangrijke taak in ons lichaam, namelijk een grote rol bij de afvoer van giftige stoffen in ons lichaam. Het is dus van belang om de lever gezond te houden, zodat deze zijn werk goed kan blijven doen. Het gezond houden van de lever is volgens sommige mogelijk op verschillende manieren, echter werken niet al deze manieren. Het is zelfs zo dat “baat het niet, dan schaadt het niet” som niet opgaat. Er worden namelijk manier om de lever gezond te houden beschreven, welke giftig zijn.

In een artikel op de website van het voedingscentrum beschrijft een dokter een aantal manieren om te ontgiften niet werken, samen met een aantal misverstanden. In dit artikel zal je dan ook geen detox manieren vinden, enkel een aantal voedingsmiddelen welke bekend staan als gezond voor de lever.

Water

Mensen vergeten nog wel eens dat water het is wat mens en dier drinkt. Heel veel mensen krijgen wel water binnen maar dan vooral door middel van frisdrank waar veel suiker aan toegevoegd is. Veel beter is het om te minderen met suiker en vooral water te drinken.

Citroen

Het zuur van de citroen versterkt de leverenzymen en herstelt het zuurstof en calciumgehalte van de lever. Wat op zijn beurt weer goed is voor de darmen en de activatie van de stofwisseling. Citroen kun je op verschillende manieren nuttigen. Een halve citroen in een glas water is al voldoende om te profiteren van de voordelen.

Walnoten

De omega 3 vetzuren in deze noten zijn niet alleen goed voor je hersenen, maar ook voor de lever. Naast dit voordeel zit er ook nog arginine in walnoten, welke de lever ook zullen ondersteunen met de dagelijkse werkzaamheden. Een handje walnoten per dag zorgt er al voor dat je voldoende binnenkrijgt. Meer dan een handje noten per dag eten is trouwens niet aan te bevelen als je op dieet bent.

Kruisbloemenfamilie

De kruisbloemenfamilie is de plantenfamilie die bekend staat om de vele eetbare soorten. Waaronder spruitjes, broccoli en kool. Welke vol zitten met mosterdglycosiden. Deze stofjes bestaan uit wateroplosbare organische verbindingen welke een beschermende werking voor ons lichaam hebben. Het is dan ook aan te raden om regelmatig deze wintergroenten op het weekmenu te zetten.

Kurkuma

Deze ontstekingsremmende specerij schijnt ook goed voor de lever te zijn, naast de vele andere voordelen. Gebruik deze specerij dan ook eens tijdens het koken. Gebruik het liever niet in grote hoeveelheden zoals een supplement, omdat deze juist weer slecht voor de lever kunnen zijn en leverklachten kan veroorzaken.

Scroll naar boven