waarom en hoe minder vlees eten

Waarom en hoe minder vlees eten

Vlees zit vol met goed bruikbare voedingsstoffen, zoals bijvoorbeeld de nodige eiwitten, B-vitamines en ijzer. Vlees eten kan dan ook bijdragen aan een gezond voedingspatroon en past dan ook bij vele mensen in hun dieet. Er hangen alleen een aantal nadelen aan het eten van vlees. Waarbij het eerste nadeel direct zichtbaar is, of toch niet? Er moeten de nodige dieren geslacht worden. Al zien vele mensen dit niet als ze in het vlees schap kijken, het zijn immers mooi kleurende stukjes vlees, waar vaak niet meer zichtbaar is dat het eigenlijk om een stukje dier gaat.

Al de (nare) handelingen die voorafgaan aan de hamburger, karbonaadje of kipfilet worden voor ons gedaan. Deze handelingen worden dan ook niet direct gekoppeld aan het stuk vlees wat in de schappen ligt. Doordat deze handelingen door andere worden verricht, voelt men zich er ook niet zo verantwoordelijk voor. Anders koopt iemand anders het wel.

Zou men net zo veel vlees in het winkelwagentje doen als ze eerst in een overvolle vee schuur en een vleesverwerking bedrijf hebben meegelopen? Ik denk het niet…

Punt 1: Minder vlees eten voorkomt dierenleed

Niet alleen worden dieren regelmatig in slechte omstandigheden gehouden, denk hierbij aan de plofkip. Ook gaat de slacht niet altijd even diervriendelijk. Door minder vlees te eten zorg jij ervoor dat er minder dieren geslacht hoeven te worden. Doordat je geld bespaard omdat je minder van deze dure voedingsbron eet, kun je er ook voor kiezen om een betere variant te kiezen. Vlees van dieren die een beter leven hebben gekend bijvoorbeeld.

Ook interessant: Zuiverende voeding voor je lever

Punt 2: Het is beter voor het milieu

Al zijn de boeren in Nederland onderhevig aan erg strenge regelgeving, vergeleken met andere Europese landen. Er worden ook vlees geïmporteerd vanuit Europa of zelfs daarbuiten. Deze boeren hebben vaak niet te maken met deze strenge regels. Waardoor het houden en grootbrengen van de dieren voor een behoorlijke uitstoot geeft aan broeikasgassen. Volgens het voedingscentrum is de klimaat belasting van peulvruchten maar liefst 20 keer lager dan van rundvlees. Bron.

Punt 3: Beter voor je gezondheid

Ondanks dat vlees kan bijdragen aan het gezond voedingspatroon. Het eten van vooral bewerkt en rood vlees, blijkt lang niet zo gezond te zijn. Het hangt zelfs samen met een grotere kans op nare ziektes zoals longkanker, diabetes en darmkanker. Het is dan ook verstandig om alleen onbewerkt vlees te eten en de bewerkte variant lekker te laten liggen in het winkelschap.

Hoe minder vlees eten

Minder vlees eten is eigenlijk heel gemakkelijk. Laat een aantal dagen in de week vlees achterwegen. Dit kun je doen door hetzelfde te koken als normaal en vlees helemaal weg te laten. Of te kiezen voor voedingsmiddelen waar geen vlees in verwerkt is. Maar er zijn tegenwoordig ook vele vleesvervangers die erg lekker zijn. Ik zou zeggen probeer het eens.

Ook interessant: Planten om beter te kunnen slapen

Scroll naar boven